Τα Windows 10 περιλαμβάνουν διάφορους τύπους εργαλείων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης και σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά σε καθένα από αυτά.

Μερικές φορές κακά πράγματα συμβαίνουν σε καλούς υπολογιστές και ευτυχώς, τα Windows περιλαμβάνουν μια σειρά από εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι τα αρχεία σας δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας και ανακτήθηκαν σωστά.

Όσον αφορά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, το Ιστορικό αρχείων είναι το κύριο εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στα Windows 8 και 10 και όχι μόνο προσφέρει πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, αλλά προσφέρει και τρόπο αποκατάστασης προηγούμενων εκδόσεων αρχείων, η Microsoft συμπεριέλαβε επίσης το παλιό Windows 7 Backup and Restore in και τα Windows 8 και 10 λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, επιτρέποντάς σας να εκτελέσετε επιλεκτικά ή πλήρη αντίγραφα ασφαλείας, καθώς και η συμπερίληψη του OneDrive σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα μικρό αντίγραφο ασφαλείας, αλλά δεν είναι μια πραγματική λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Όσον αφορά την ανάκτηση αρχείων, τα Windows προσφέρουν ένα πλήρες περιβάλλον αποκατάστασης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αντιμετώπιση προβλημάτων, καθώς και τη δυνατότητα πλήρους επαναφοράς του υπολογιστή σας στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και δείτε πώς λειτουργούν όλα αυτά τα εργαλεία.

Ενσωματωμένα εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των Windows

Έχει ειπωθεί χίλιες φορές ότι ένας χρήστης ελέγχει όλα τα αρχεία του κατά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, αλλά παρ ‘όλες αυτές τις συμβουλές, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν αφιερώνουν χρόνο για να ελέγξουν αρκετά τα αρχεία τους, οπότε έχουμε καλύψει κάθε είδους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά, με Αναφέρετε τα αρχεία που πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας.

Τα καλά νέα είναι ότι τα ίδια τα Windows θα προσφέρουν κάποια εργαλεία για να συμβεί αυτό, απλώς θυμηθείτε ότι δεν αφορά μόνο τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας εκτός της θέσης των αρχείων.

Ιστορικό αρχείων

Το Ιστορικό αρχείων εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Windows 8 και εξακολουθεί να είναι η κύρια ενσωματωμένη λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στα Windows 10. Το Ιστορικό αρχείων δεν δημιουργεί ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας ολόκληρου του υπολογιστή σας, αντίθετα, εστιάζει στη διασφάλιση της σωστής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας.

Μπορείτε να ρυθμίσετε το Ιστορικό αρχείων για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου και, στη συνέχεια, μπορείτε απλά να το αφήσετε να κάνει τη δουλειά του, και όχι μόνο δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων τακτικά, αλλά διατηρεί επίσης προηγούμενες εκδόσεις αρχείων που μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε.

Από προεπιλογή, το Ιστορικό αρχείων δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών φακέλων στο φάκελο του χρήστη – όπως η επιφάνεια εργασίας, τα έγγραφα, οι λήψεις, η μουσική, οι εικόνες, τα βίντεο και τμήματα του φακέλου AppData. Μπορείτε να εξαιρέσετε φακέλους που δεν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να προσθέσετε φακέλους από οπουδήποτε αλλού στον υπολογιστή σας.

Όταν πρέπει να ανακτήσετε αρχεία, μπορείτε να περιηγηθείτε σε μια ολόκληρη δέσμη αντιγράφων ασφαλείας αρχείων και φακέλων.

Or μπορείτε να επαναφέρετε προηγούμενες εκδόσεις αρχείων από το μενού στα δεξιά μέσα στην Εξερεύνηση αρχείων.

Το Ιστορικό αρχείων σας παρέχει έναν πολύ αξιόπιστο τρόπο για να βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά σας αρχεία δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας σε τακτική βάση.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας με δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά (Windows 7

Η Microsoft διατήρησε επίσης την παλιά δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς των Windows 7, η οποία ήταν διαθέσιμη στα Windows 8 και αφαιρέθηκε στα Windows 8.1, πίσω στα Windows 10. Το Backup and Restore (εργαλείο Windows 7) σας επιτρέπει να επαναφέρετε τυχόν αντίγραφα ασφαλείας των Windows 7 στον υπολογιστή σας Windows 10 Το εργαλείο είναι ακόμα εκεί – αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τον υπολογιστή σας Windows 10 με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήσατε αντίγραφα ασφαλείας για τον υπολογιστή σας Windows 7.

Σε αντίθεση με τη σύγχρονη λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Ιστορικού αρχείων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σχεδόν όλων σε έναν σκληρό δίσκο, ωστόσο, το Ιστορικό αρχείων δεν προσφέρει το πλεονέκτημα της διατήρησης παλαιότερων εκδόσεων των αρχείων σας.

Μπορείτε να βρείτε το εργαλείο κάνοντας κλικ στο “Έναρξη”, πληκτρολογώντας “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας” και, στη συνέχεια, επιλέγοντας “Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά (Windows 7).

Οι ρυθμίσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι πολύ απλές, θα επιλέξετε μια εξωτερική μονάδα δίσκου (ή τοποθεσία δικτύου) και, στη συνέχεια, επιλέξτε τους φακέλους στους οποίους θα δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, ορίστε ένα πρόγραμμα και μετά όλα θα λειτουργούν αυτόματα.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας με αντίγραφα ασφαλείας εικόνας συστήματος

Στο Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση (Windows 7), θα βρείτε επίσης μια επιλογή δημιουργίας ενός αντιγράφου ασφαλείας πλήρους εικόνας συστήματος αντί να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας συγκεκριμένων φακέλων.

Αυτό το εργαλείο δημιουργεί μια εικόνα ολόκληρου του συστήματος – προσωπικά αρχεία, εγκατεστημένες εφαρμογές, αρχεία λειτουργικού συστήματος και οτιδήποτε άλλο. Το πλεονέκτημα της χρήσης μιας εφεδρικής εικόνας ανάκτησης είναι ότι εάν η εξωτερική μονάδα δίσκου σας απλά αποτύχει, μπορείτε να την αντικαταστήσετε και στη συνέχεια να επαναφέρετε την εικόνα ξανά, θα είστε ακριβώς εκεί που σταματήσατε Δεν χρειάζεται να επανεγκαταστήσετε τα Windows και όλες τις εφαρμογές σας.

Παρόλο που φαίνεται υπέροχο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στη χρήση αντιγράφων ασφαλείας εικόνας συστήματος, η ίδια η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι λίγο πιο αργή μερικές φορές και γρήγορα σε άλλες, και δεδομένου ότι θα διατηρήσετε τα πάντα, θα χρειαστείτε μια μεγαλύτερη μονάδα δίσκου για να αποθηκεύσετε τα αντίγραφα ασφαλείας σας , και εάν χρειάζεστε Για να ανακτήσετε οτιδήποτε δημιουργήθηκε αντίγραφο ασφαλείας, δεν μπορείτε να λάβετε συγκεκριμένους φακέλους ή μεμονωμένα αρχεία από το αντίγραφο ασφαλείας, είτε ανάκτηση Όλα είτε τίποτα.

Επίσης, τα αντίγραφα ασφαλείας των εικόνων δεν είναι τόσο απαραίτητα στα Windows 8 και 10 όσο παλιά, μπορείτε να επαναφέρετε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας στην αρχική του κατάσταση χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Επαναφορά του υπολογιστή σας και απλά πρέπει να επανεγκαταστήσετε εφαρμογές και να επαναφέρετε μεμονωμένα αρχεία , οπότε εξαρτάται από εσάς. Δείτε πώς μπορείτε να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσετε τι είναι κατάλληλο για εσάς.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εικόνας συστήματος, θα τη βρείτε στον Πίνακα Ελέγχου και Επαναφορά (Windows 7), απλώς κάντε κλικ στο “Δημιουργία εικόνας συστήματος” στην αριστερή πλευρά του παραθύρου.

Επιλέγετε πού θα αποθηκεύσετε το αντίγραφο ασφαλείας σας – εξωτερική μονάδα δίσκου, DVD ή τοποθεσία δικτύου – και τι θα συμπεριλάβετε. Αφού ολοκληρωθεί το αντίγραφο ασφαλείας, θα σας ζητηθεί επίσης να δημιουργήσετε ένα δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εκκίνηση του υπολογιστή σας, στη συνέχεια, επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας της εικόνας σας.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας με το OneDrive

Σας ακούσαμε !! Το OneDrive δεν είναι μια εφεδρική λύση, έχετε δίκιο, δεν είναι, τουλάχιστον με την κυριολεκτική έννοια. Μετά από όλα, το OneDrive είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένο στα Windows και τα αρχεία που αποθηκεύετε στο OneDrive αποθηκεύονται τοπικά, στο cloud και επίσης σε άλλες συσκευές που έχετε συγχρονίσει με το λογαριασμό σας OneDrive, οπότε αν επαναφέρετε εργοστασιακά τα Windows και τα επανεκκινήσετε από την αρχή, απλά πρέπει να συνδεθείτε στο OneDrive για να επαναφέρετε τυχόν αρχεία που έχετε.

Αν και δεν είναι μια ισχυρή λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, το OneDrive παρέχει ηρεμία ότι τουλάχιστον έχετε αποθηκεύσει τα προσωπικά σας αρχεία σε πολλές τοποθεσίες.

Ανάκτηση με ενσωματωμένα εργαλεία ανάκτησης

Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι απαραίτητα, αλλά τα Windows περιλαμβάνουν επίσης μια σειρά από εργαλεία ανάκτησης που μπορεί απλώς να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την επαναφορά αυτών των αντιγράφων ασφαλείας.

ανάκτηση συστήματος

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα Windows που δεν έχουν λύση, η Επαναφορά Συστήματος θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε. Είναι εξαιρετικό για την επίλυση ορισμένων τύπων προβλημάτων, όπως όταν μια πρόσφατα εγκατεστημένη εφαρμογή ή εξωτερική συσκευή καταστρέφει ορισμένα δεδομένα η αποστολή.

Η Επαναφορά Συστήματος λειτουργεί δημιουργώντας “σημεία επαναφοράς” κάθε φορά. Τα σημεία επαναφοράς είναι στιγμιότυπα των αρχείων συστήματος των Windows, ορισμένα αρχεία προγράμματος, ρυθμίσεις μητρώου και προγράμματα οδήγησης συσκευών. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σημείο επαναφοράς ανά πάσα στιγμή, αν και τα Windows δημιουργούν αυτόματα ένα σημείο επαναφοράς μία φορά την εβδομάδα και δημιουργούν ένα σημείο επαναφοράς ακριβώς πριν από ένα σημαντικό συμβάν συστήματος, όπως εγκατάσταση νέου προγράμματος οδήγησης συσκευής ή εφαρμογής ή εκτέλεση ενημέρωσης των Windows.

Στη συνέχεια, εάν κάτι πάει στραβά, μπορείτε να εκτελέσετε Επαναφορά Συστήματος και να το υποδείξετε σε ένα πρόσφατο σημείο επαναφοράς και θα επαναφέρει τις ρυθμίσεις του συστήματος, τα αρχεία και τα προγράμματα οδήγησης σε εκείνη τη χρονική στιγμή.

Προηγμένες επιλογές εκκίνησης

Τα Windows προσφέρουν πάντα κάποιο είδος περιβάλλοντος αποκατάστασης για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν δεν ξεκινάει ο υπολογιστής σας. Στα Windows 7, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ορισμένες προηγμένες επιλογές εκκίνησης – όπως η ενεργοποίηση της ασφαλούς λειτουργίας ή η πρόσβαση στη γραμμή εντολών, πατώντας F8 κατά την εκκίνηση του συστήματος..

Στα Windows 8 και 10, οι προηγμένες επιλογές εκκίνησης λειτουργούν λίγο διαφορετικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και εάν τα Windows δεν μπορούν να ανακτήσουν κανονικά, θα δείτε αυτές τις επιλογές εκκίνησης αυτόματα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση με άλλο τρόπο, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Ενημέρωση και ασφάλεια> Ανάκτηση> Σύνθετη εκκίνηση και κάντε κλικ στο Επανεκκίνηση τώρα. Μπορείτε επίσης να πατήσετε παρατεταμένα το πλήκτρο Shift ενώ κάνετε κλικ στο Επανεκκίνηση στο μενού Έναρξη.

Από εδώ, μπορείτε να επαναφέρετε τα Windows από την εικόνα συστήματος που δημιουργήσατε, να χρησιμοποιήσετε την Επαναφορά συστήματος για να διορθώσετε προβλήματα και να εκτελέσετε άλλες εργασίες συντήρησης, εάν υπάρχουν περισσότερες από μία καταστάσεις ανάκτησης των Windows, αυτό το μενού σας επιτρέπει να επιστρέψετε σε μια προηγούμενη κατάσταση του συστήματος εάν η ανάκτηση δεν γίνει σωστά, αυτό το ίδιο μενού θα πρέπει επίσης να εμφανιστεί εάν ο υπολογιστής δεν μπορεί να φορτώσει κανονικά τα Windows.

Αποκατάσταση με το Recovery Drive Creator

Τα Windows σάς επιτρέπουν επίσης να δημιουργήσετε μια μονάδα ανάκτησης για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις προηγμένες επιλογές εκκίνησης, ακόμη και αν το αντίγραφό σας των Windows καταστραφεί εντελώς και δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το μενού ή ακόμα και αν πρέπει να αντικαταστήσετε την εξωτερική μονάδα δίσκου και θέλετε να επαναφέρετε μια εικόνα συστήματος αντιγράφων ασφαλείας.

Για να δημιουργήσετε μια μονάδα ανάκτησης, κάντε κλικ στο Έναρξη και πληκτρολογήστε “ανάκτηση” και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Δημιουργία μονάδας αποκατάστασης”.

Το μόνο που έχετε να κάνετε στον οδηγό Recovery Drive είναι να επιλέξετε τη μονάδα δίσκου (CD/DVD στα Windows 7 ή USB στα Windows 8 ή 10) και να την αφήσετε να κάνει την εγγραφή.

Μόλις τελειώσετε, ονομάστε τη μονάδα δίσκου και αποθηκεύστε την σε ασφαλές μέρος, ώστε να μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας όταν δεν φορτώνουν τα Windows.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων Επαναφορά αυτού του υπολογιστή

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων Αυτός ο υπολογιστής ήταν κάποτε μια από τις ωραιότερες προσθήκες στα Windows 8 και 10, χρησιμοποιείται για την επαναφορά του υπολογιστή σας στην προεπιλεγμένη κατάσταση του λειτουργικού συστήματος και αυτό αναγκαστικά αντικαθιστά την ανάγκη επανεγκατάστασης των Windows από την αρχή χρησιμοποιώντας ένα DVD ή Με εγκατεστημένο το USB, Απλώς πείτε στα Windows να επαναφέρουν τον υπολογιστή σας σε ένα σημείο εκκίνησης (όπως μόλις αγοράσατε τον υπολογιστή σας), επιτρέποντάς του να διατηρεί τα προσωπικά σας αρχεία στη θέση του αν θέλετε.

Σημειώστε ότι τα Windows 8 έχουν ξεχωριστές επιλογές “Ανανέωση του υπολογιστή σας” και “Επαναφορά του υπολογιστή σας” που διατηρούν όλα τα αρχεία και τις ρυθμίσεις εξατομίκευσης που επιλέγετε να ανανεώνονται, αλλά πρέπει να ορίσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του υπολογιστή σας, να απεγκαταστήσετε εφαρμογές επιφάνειας εργασίας και να επανεγκαταστήσετε όλα όσα καταργήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων, όπως η πλήρης επανεγκατάσταση των Windows από την αρχή.

Τα Windows 10 απλοποιούν τα πράγματα διαθέτοντας μόνο μια επιλογή Επαναφορά, αλλά σας επιτρέπουν να αποφασίσετε εάν θέλετε ή όχι να διατηρήσετε τα προσωπικά σας αρχεία κατά τη διαδικασία επαναφοράς.

Εάν αφαιρέσετε τα πάντα, μπορείτε επίσης να πείτε στα Windows να διαγράψουν με ασφάλεια τα πάντα στο δίσκο, κάτι που πρέπει να κάνετε πριν απαλλαγείτε από τον υπολογιστή σας Windows 10 ή άλλη συσκευή.

Τελικά, τα καλύτερα εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης στον κόσμο δεν θα κάνουν καλό αν δεν χρησιμοποιηθούν. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του υπολογιστή σας είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία αυτές τις μέρες, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιήσετε. Συνεπώς, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας περιοδικά και φυλάξτε τα σε ασφαλές μέρος, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα αρχεία σας ανακτώνται με ασφάλεια οποιαδήποτε στιγμή θέλετε χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάτε αρχεία και να μορφοποιείτε τον υπολογιστή.

σχετικό: